Naše akcie - ako sa nenudíme...
Kráľovský víkend - výcvikový víkend Kráľovských strážnikov: Mošovce - 03/2013


Rodina Kráľovských strážnikov je opäť početnejšia. Od predchádzajúcich Kráľovských víkendov sú adeptami na bonitáciu už aj šteniatka z vrhu I. Prvé skúsenosti s výcvikom už naberajú šteniatka z vrhov J, K a L. Práve pre nich je takýto výcvikový víkend ideálny, aby sa naučili správne výcvikové postupy. Starší sú už o krok vpred, ale aj oni sa majú čo naučiť na našich víkendoch.

 

Zišli sme sa v takomto zložení:

Zakladateľka chovu Kráľovských strážnikov CH. AFRIKA GORA MONTE
a jej potomstvo, tentokrát len vnuúčatá (F, J) a dokonca aj pravnúčatá (I, K, L):

Vrh "F"    - Francia
Vrh "I"     - Imola
Vrh "J"    - Jamaica, Jemen, Jantar
Vrh "K"    - Kansas
Vrh "L"    - Largo

Fidži a Cortina tentokrát zostali doma, pretože sú tehotné a tak im domáce pohodlie svedčalo viac.
Dúfame, že v máji privedú na svet krásne a zdravé šteniatka.

V piatok sme sa poschádzali, preskúmali areál a okolie. Je tam skutočne krásne, potok priamo v areáli, veľa priestoru pre psov na behanie, čo si užila najmä Jamaica, ktorej pohybu nikdy nie je dosť. Večer sme potrápili najmä mozgové bunky dospelákov v teste rozpoznávania plemien.

Sobota už bola podstatne pracovnejšia. Na tréning obrany prišiel z Martina Miroslav Hanajík, u ktorého trénujeme už asi 10 rokov a s hovawartami má bohaté skúsenosti aj z výcvikových táborov Slovenského hovawart klubu.

Počasie nám tentokrát prialo, účastníkov bolo poskromne, ale o to výdatnejšie boli individuálne obranárske tréningy.
Imola sa tento rok chystá na bonitáciu, tak si to celé mohla vyskúšať.

Popoludní sme si ukázali metodiku výcviku s klikrom, a priestor dostali súťaže detí aj dospelákov.  Deti sa mohli predviesť s akýmkoľvek psíkom a ukázať, ako si s ním vedia poradiť a ako bude psík plniť ich povely. Niektoré deti sa predviedli so psíkom z vlastnej rodiny a niektorí si psíka požičali priamo na mieste. Takéto vypožičané sparingpartnerky robili Dea (členka Largovej svorky) a tiež naša Jamaica. Všetky deti so psíkmi spolupracovali perfektne, psíky boli pozorné, pekne plnili povely a obozretne si brali od detí maškrty. Radosť bola pozerať. Kiežby nás dospelákov tie psiská vždy tak dokonale poslúchali.

Výsledky súťaží:

  Najšikovnejšie šteniatko: Najrýchlejšie privolanie Najlepší stopár
1. miesto Jantar Kráľovská stráž Imola Kráľovská stráž Kansas Kráľovská stráž
2. miesto Largo Kráľovská stráž Largo Kráľovská stráž Francia Kráľovská stráž
3. miesto Jemen Kráľovská stráž Jamaica Kráľovská stráž Imola Kráľovská stráž

Večer sme si dopriali trochu zábavy a ponavliekali sme seba aj psov do rôznych kostýmov. Užili si to samozrejme najviac deti, ale najlepší herecký výkon určite podal Jantar a jeho pán. Boli takí presvedčiví, ako keby sa vyberaním do čapice naozaj živili každý deň.

 

V nedeľu bolo opäť krásne počasie a tak sme sa venovali stopám. Terény boli hneď za plotom areálu. Ideálne podmienky. Niektorí už mali pár tréningov za sebou, ale boli aj nováčikovia, ktorí si k stopám pričuchli prvý krát. Všetci čuchali o stošesť ale veľmi sa to zapáčilo najmä Kansasovi a jeho pánovi. Snáď v tom budú pokračovať aj doma.

V pláne bolo aj vyhlásenie výsledkov celoročnej súťaže o najlepšieho psa a sučku z našej chov. stanice. Keďže termín víkendu sa nám kryl s významnou výstavou Šampión šampiónov (Victoryshow) v Bratislave, naši krásni odchovanci boli práve tam a vyhlásenia výsledkov by sa nezúčastnil ani jeden z ocenených. Slávnostné vyhlásenie sa preto nekonalo a výsledky prinášame touto formou. Poháre pre víťazov sú pripravené a budú odovzdané pravdepodobne po Klubovej výstave SHK.

Pes a Suka roka 2012 v ch.st. Kráľovská stráž  

Pes roka ch.st. Kráľovská stráž 2012 Suka roka ch.st. Kráľovská stráž 2012
Emirat 111,50   Chiara 251,50
Golfo 95,75   Chile 140,00
Everest 73,00   Fidži 24,00
Indian 15,00   Imola 14,50
Jantar 11,00   Cortina 9,00
Chadwick 9,00   Isabella 5,75
Largo 2,00   Jamaica

5,00

Jemen 2,00   Hanoi 4,50
Jackson 1,00   Coral Sea 3,00
      Jasmine 2,00
      Jalta 2,00

Absolútnym víťazom súťaže "Kráľovský strážnik roka 2012" sa stala
Ch. CHIARA Kráľovská stráž

Zvláštnu pozornosť si zaslúži aj Emirat Kráľovská stráž, ktorý si prvé miesto medzi psami vybojoval hlavne zloženými skúškami z výkonu, pričom najvýznamnejšia z nich je asi IPO 2.

Bývalý víťaz Everest už po výstavách veľmi nechodil, čas venoval predovšetkým stopárskym tréningom a ako prvému hovawartovi na Slovensku sa mu podarilo zložiť skúšku FH2.


Sú to nádherné výsledky, na ktoré sme veľmi hrdí, všetkým Kráľovským strážnikom ďakujeme za vzornú reprezentáciu ich rodnej chovateľskej stanice Kráľovská stráž a budeme im držať palce aj v ďalších výstavných a výcvikových sezónach.

Kompletný fotoalbum z výcviku a súťaží je tu.

Termín a miesto nasledujúceho kráľovského víkendu je už istý
 a bude to 11.-13.10.2013 opäť v Mošovciach

Naše predchádzajúce spoločné víkendy:

6. Kráľovský víkend október 2012

5. Kráľovský víkend jún 2012

4. Kráľovský víkend november 2011 - reportáž sa pripravuje

3. Kráľovský víkend marec 2011

2. Kráľovský víkend október 2010

1. Kráľovský víkend jún 2010


späť na akcie

hlavná stránka