Naše akcie - ako sa nenudíme...
Kráľovský víkend - výcvikový víkend Kráľovských strážnikov: Nové Zámky - jún 2010

Od roku 2001 sme mali v chovateľskej stanici Kráľovská stráž 8 vrhov šteniatok a po svete už veselo behá takmer 50 Kráľovských strážnikov. S mnohými udržujeme častý kontakt, ale máloktorí z nich sa poznajú aj navzájom. Nastal čas, aby sa zoznámili, aby tí starší už mohli odovzdávať skúsenosti mladším, aby prípadne nadviazali aj dlhotrvajúce priateľstvá.

A tak sa v posledný júnový víkend 2010 v Nových Zámkoch konal historicky prvý KRÁĽOVSKÝ VÍKEND.

Zišli sme sa v takomto zložení:

Zakladateľka chovu Kráľovských strážnikov CH. AFRIKA GORA MONTE
a jej potomstvo:
Vrh "C" - Coral Sea
Vrh "D" - Dakara
Vrh "E" - Everest
Vrh "F" - Francia, Fidži, Falkland, Fargo

Vrh "G" -  Galaxia, Great Britain, Gabun, Golfo
Vrh "H" - Hanoi, Havana, Houston, Hudson

Okrem Kráľovských strážnikov sme medzi nami mali aj "špiónku":  Brittany Nova Moravia, ktorú sme medzi nás pozvali a s radosťou tak urobíme aj nabudúce.

DAKARA FALKLAND FALKLAND GREAT BRITAIN GALAXIA GABUN FIDŽI EVEREST
FRANCIA HAVANA HANOI FALKLAND 

Schádzať sme sa začali už v piatok predpoludním a od skorého popoludnia sme trénovali poslušnosť. Vzhľadom na možnosti, či skôr nemožnosti výcviku na Slovensku, bola väčšina účastníkov v kategórii začiatočník. Za jedno popoludnie sa mladý psík veľa nenaučí, ale veľa sa môže naučiť jeho majiteľ. Dôležité je získať správny prístup k výcviku psíka, správne používať podmienené a nepodmienené podnety, správne odmeňovať a udržiavať psíka v pozornosti a v dobrej nálade. Len tak môže výcvik napredovať k spokojnosti oboch. Afrika na to všetko sústredene dohliadala.

 

Piatok sme ukončili družným posedením a diskusiou na tému "Výber správneho krmiva" a "Starostlivosť o srsť hovawarta".

Figurant - Vladimír Stassel

V sobotu medzi nás prišiel skúsený figurant z Martina - Vladimír Stassel, ktorý sa výcviku psov venuje profesionálne a niekoľko rokov pôsobil aj v zahraničí. Tu je jeho web stránka. Je jedným z mála figurantov na Slovensku, ktorí majú ochotu, chuť a trpezlivosť pracovať s mladými hovawartami na obrane formou hry a pomalého, postupného rozvíjania obranárskych schopností vhodných aj na športovú kynológiu. Venoval sa nám celý deň, ku každému psíkovi mal individuálny prístup a na záver dňa nám povedal svoje postrehy a dal nám rady ako pokračovať ďalej. Ako na mnohých výcvikových táboroch, aj tu sa ukázalo, že najväčší pokrok urobili mladí psíci, ktorí ešte neboli zaťažení a pokazení nátlakovým výcvikom obrany. Keďže väčšinu účastníkov víkendu bonitácia ešte len čaká, na záver Afrika predviedla ukážku bonitácie hovawartov na Slovensku. Predviedla razantnú a nekompromisnú obranu psovoda s plným zákusom do rukáva, čím zožala potlesk všetkých prítomných. V tej chvíli by nikto nepovedal, že už má takmer 8 rokov a je zaslúžilá matka aj stará matka.

Coral Sea Na štarte tréningu rýchleho privolania Francia Kráľovská stráž Havana Havana a Fidži Havana Havana Falkland Falkland Brittany Hudson Hanoi Coral Sea Coral Sea Everest Everest Francia Francia Francia Galaxia má zjavné iný záujem

Houston a jeho majitelia Houston so svoím pánomVýcviku sa zúčastnil aj Houston Kráľovská stráž, ktorého majitelia zverili na ten víkend mne. Keďže som nemohla naraz aj fotiť aj cvičiť, Houston na fotkách takmer nie je. Stihla som však zachytiť jeho radosť, keď ho majitelia prišli pozrieť, ako sa mu darí. Houston bol prvý krát medzi cudzími psami a toľkými cudzími ľudmi. Zoriantoval sa ihneď a správal sa úžasne. Bol priateľský k ľuďom aj psom. O priazeň niektorých sučiek sa spočiatku chcel pobiť, ale rýchlo si dal povedať a do konca víkendu bol už iba slušný a veselý pes. Najbližšie sa predvedie na zvode mladých vo Varíne.

Ani deti sa počas výcviku nenudili. V areáli boli hojdačky a preliezky a hneď za plotom detské ihrisko.
Výborné bolo to, že priestor na výcvik bol pokračovaním terasy reštaurácie hotela a tak tí, čo čakali, kým prídu na rad, mohli sedieť na terase, popíjať kofolu, pivko, alebo kávičku, diskutovať navzájom a pozorovať tých, čo sa snažili urvať aspoň kúsok z figuranta. Popritom s deťmi kreslili na asfalt psíkov, či vyrábali bubliny z bublifukov.

Za zabezpečenie kried a bublifukov patrí poďakovanie Zuzke Bruteničovej - majiteľke Corálky.

Ďalším veľkým plusom bolo to, že hneď za plotom areálu tiekla rieka, v ktorej sa mohli psíci schladiť a odreagovať. Okolo celého areálu viedla prechádzková cestička, kde nechodili autá a tak sa psíci prebehli dosýta aj na voľno. Vďaka spoločnému venčeniu vznikli medzi chlpáčmi aj dovolenkové páriky. Do oka si mimoriadne padli Grétka a Golfo, či Corálka a Everest.

Grétka s Golfom sa venujú jeden druhému aj v prestávkach výcviku.

 

  

Corálka s Everestom si okolo vody spravili súkromnú prechádzku a Everest bol mimoriadne hrdý, že má takú krásavicu len sám pre seba. Riadne sa vynaháňali, pričom Corálka spočiatku musela Everestovi patrične dať najavo, kto je tam starší a koho treba poslúchať. Všimnite si na fotkách jej zbrojný arzenál.

 

Následne sa obaja s radosťou hodili do vody. Everest bol z toho taký riadne unavený, že nevládal ani vyliezť z vody a musela ho Corálka potlačiť. Viac ich spoločných fotiek je tu.

Sobotný večer sa niesol v duchu slávnostnej atmosféry, pretože sme vyhlasovali výsledky súťaže

Pes a Suka roka 2009 v ch.st. Kráľovská stráž  

Body do súťaže sa započítavali za výstavné aj pracovné výsledky dosiahnuté v roku 2009. Bol použitý bodovací systém SHK z pred roka 2008, pričom skúšky z výkonu boli násobené koeficientom podľa dosiahnutia výslednej známky.  Suma sumárum to dopadlo takto:

Pes roka ch.st. Kráľovská stráž   Suka roka ch.st. Kráľovská stráž
         
Everest 52     Coral Sea 81,75
Emirat 32,45     Fidži 68,25
Eston 31,3     Cortina 57,75
Edmonton 12,75     Dakara 18,75
Farrel 8,5     Etna 5,25
Falkland 2     Elba 3,75
Fargo 2     Filipína 2

Absolútnou víťazkou súťaže "Kráľovský strážnik roka 2009" sa stala
Ch. CORAL SEA Kráľovská stráž.

Obaja víťazi boli odmenení pohármi a vecnými cenami. Celkom im to spolu pristane.

Fidži za druhé miesto nedostala nič, teda nič okrem našej veľkej lásky. To jej asi nestačilo a chcela si privlastniť obe trofeje. Akonáhle sme postavili poháre do trávy, ihneď sa k nim nainštalovala a ako správna modelka, hádzala úsmevy do objektívu. Tak má pre radosť aspoň jednu fotku. Na ďalších fotkách sú už poháre v správnych rukách a slávu zožali ozajstní víťazi.

Máme veľkú radosť, že sa Kráľovskí strážnici prezentujú aj na výstavách aj na poli pracovnom a športovom. Budeme im držať palce v ich kariére a budeme sa snažiť odovzdať im čo najviac našich vedomostí a skúseností.
Všetkým Kráľovským strážnikom ďakujeme za vzornú reprezentáciu ich rodnej chovateľskej stanice Kráľovská stráž.

Nedeľné ráno nás prekvapilo tropickými teplotami nad 30°C. V takom teple sa seriózny výcvik robiť nedá a tak sme tréning poslušnosti vynechali a preskočili hneď k zábavným psím súťažiam.
Psíci súťažili v troch disciplínach: šľahačková stopa, špekačkový aport a najrýchlejšie privolanie. Mnohým to môže pripadať len ako rozmar, ale napr. pri aportovaní špekačky sa ukáže, ktorý pes ako dôveruje svojmu pánovi. Či špekačku prinesie, alebo ju najskôr zje a až potom príde. Z 15 súťažiacich ju priniesli traja. Ostatní boli príliš pažraví, než aby riskovali, že im ju po odovzdaní psovod už  nevráti.
Šľahačkovú stopu (na čas) zvládla väčšina, ale predsa sa našli rozpašmanci, ktorým bola šľahačka fuj.
No a v rýchlosti privolania sa najviac prejaví výcvik hrou. Čím je výcvik pre psa väčšou zábavou, tým rýchlejšie trieli k psovodovi, aby si tú hru užil. Túžba po hre je väčšou motiváciou, než piškóta, či štangľa salámy.

Grétka na šľahačkovej stope Falko na šľahačkovej stope

Výsledky súťaží:

  Šľahačková stopa: Špekačkový aport Najrýchlejšie privolanie
1. miesto HAVANA Kráľovská stráž HAVANA Kráľovská stráž EVEREST Kráľovská stráž
2. miesto FRANCIA Kráľovská stráž FALKLAND Kráľovská stráž HAVANA Kráľovská stráž
3. miesto BRITTANY Nova Moravia HOUSTON Kráľovská stráž GREAT BRITAIN Kráľovská stráž

Absolútnym víťazom sa stala HAVANA, ktorá si z víkendu odniesla tri medaile. Snáď svoj temperament a spoluprácu s majiteľom využije v budúcnosti aj na skúškach z výkonu, kde to už taká "sranda" nie je. 

HAVANA HAVANA s majiteľkou HAVANA GREAT BRITAIN Účastníci 1. Kráľovského víkendu Účastníci 1. Kráľovského víkendu Účastníci 1. Kráľovského víkendu  Účastníci 1. Kráľovského víkendu Účastníci 1. Kráľovského víkenduä Účastníci 1. Kráľovského víkendu       

Veríme, že každému tento víkend niečo priniesol, že sa niečo nové naučili aj psíci aj ich majitelia a že budú v dobrom spomínať.

Mnohí sa už v nedeľu pýtali, kedy bude ďalší takýto víkend. Pre všetkých Kráľovských strážnikov máme dobrú správu:

2. Kráľovský víkend október 2010 neďaleko Považskej Bystrice v nádhernom horskom prostredí
s podstatne väčším areálom, než aký sme mali k dispozíci v Nových Zámkoch. Za tip na miesto ďakujeme pánovi Kubovičovi, majiteľovi Floridy.

Tešíme sa na všetkých Kráľovských strážnikov a našich priateľov a priaznivcov.

 

späť na akcie

hlavná stránka