Naše akcie - ako sa nenudíme...
2. Kráľovský víkend: Pružina - október 2010 -
výcvikový víkend Kráľovských strážnikov

CORTINA

V lete 2010 sme uskutočnili 1. Kráľovský víkend, čo znamená 3-dňový výcvikový maratón plný zábavy, práce a získavania skúseností. Keďže mal medzi Kráľovskými strážnikmi veľkú odozvu, rozhodli sme sa pokračovať v začatej tradícii už na jeseň. Majiteľ sučky Florida Kráľovská stráž nám poradil veľmi príjemný areál s upraveným trávnatým ihriskom, ktoré bolo na naše aktivity priam stvorené.

Tentokrát sme sa zišli v takomto zložení:

AFRIKAZakladateľka chovu Kráľovských strážnikov CH. AFRIKA GORA MONTE
a jej potomstvo:
Vrh "C" - Cortina
Vrh "F" - Francia, Fidži, Florida
Vrh "G" - Great Britain
Vrh "CH" - Chadwick, Chelsea, Chile, Channel, Chicago
A už tradične nechýbala ani
"špiónka":  Brittany Nova Moravia.

Pôvodne nás malo byť oveľa viac, ale chrípka mnohým zabránila zúčastniť sa a zostali ležať doma v posteli. Snáď sa s nimi uvidíme nabudúce.

 CORTINA FIDŽI FRANCIA FLORIDA GREAT CHILE CHANNEL CHADWICK CHELSEA CHICAGO
 

Pôvodne sme sa celé piatkové popoludnie chceli venovať šteniatkam. To sa podarilo využiť hlavne Chicagovi a Chadwickovi. Ostatné šteniatka prišli medzi nás len na sobotu a tak sme im za pol dňa museli dať rýchlokurz poslušnosti a nácviku rozvoja schopností, ktoré budú vo vyššom veku potrebovať k obrane. Je to málo času na skutočný výcvik, ale dosť na úvodnú motiváciu majiteľov šteniatok, aby získali chuť začať systematicky trénovať.  

V sobotu medzi nás prišiel výcvikár a figurant z Martina, ktorý má už niekoľkoročné skúsenosti s výcvikom hovawartov.

Po úvodnej teoretickej prednáške predviedla Cortina ukážky z obrany psovoda:
- odhalenie páchateľa za plentou a jeho vyštekanie, následne prehliadka a výsluch páchateľa
- ochrana psovoda pri stretnutí s páchateľom
- zadržanie unikajúceho páchateľa


 

Po takejto úvodnej motivácii si svoj koristnícky pud vyskúšali všetky šteniatka pri lovení koristi na udičke. Je to veľká zábava aj pre šteniatko aj pre jeho majiteľa. Miro všetky šteniatka vychválil, lebo mali o korisť veľký záujem, lovili ju v plnom nasadení a hrdo si ju nosili, keď sa im ju podarilo chytiť.

Následne sme sa až do neskorého popoludnia venovali nácviku obrany, každý podľa aktuálnej úrovne doterajšieho tréningu. Niektorí ešte "hrýzli na kožu", iní už na peška a niektorých najviac bavilo naháňať korisť na udičke.

Vo chvíľach oddychu prebiehala najmä socializácia šteniatok s malými deťmi, ktoré patria k Francii a teda na veľkých psov sú zvyknuté.
Naše Trio Black to malo chvíľami ťažké a uviazané na vodítkach smutno pozeralo na tú zábavu na pľaci. Veľmi zaujímavý jav je, že Fidži využije každučkú príležitosť na to, aby si položila hlavu Cortine na chrbát. Medzi psami toto gesto znamená, že ten, čo si kladie hlavu, si podriaďuje toho, na čí chrbát si ju položí. Keďže Cortina je riaditeľka Zemegule, rozhodne nie je Fidžine podriadená. Preto usudzujeme, že vo vzťahu matky a dcéry takéto správanie matka svojej dcére toleruje bez toho, aby si dcéra mohla robiť nároky na vyššie postavenie vo svorke. Možno je to ako medzi ľuďmi, kde tiež rodičia deťom všeličo dovolia a neznamená to, že by preto začali deti rozkazovať rodičom.


 

Po výbornom obede (varili fakt dobre a dosť), sme sa oddýchnutí vrhli do zábavných súťaží. Šteniatka súťažili v dvoch disciplínach - šľahačková stopa a najrýchlejšie privolanie. Hoci šteniatka nikdy doteraz povel "stopa" nepočuli, šľahačka im tak zachutila, že vôbec neváhali a stopu svedomito sledovali. Hlavne jazykmi. Následné privolanie na čas im nerobilo žiadny problém a prepletali nožičkami o stošesť, aby boli čo najrýchlejšie pri svojich majiteľoch. Aj keď sa všetci snažili ako najlepšie vedeli, v oboch disciplínach sa podarilo zvíťaziť Chelsea. Snáď jej to na ďalšom víkende súrodenci "natrú", nech si moc nenamýšľa.

Výsledky súťaží šteniatok:

  Šľahačková stopa: Najrýchlejšie privolanie
1. miesto CHELSEA Kráľovská stráž CHELSEA Kráľovská stráž
2. miesto CHADWICK Kráľovská stráž CHADWICK Kráľovská stráž
3. miesto CHANNEL Kráľovská stráž CHANNEL Kráľovská stráž

Podvečer sa k súťažiam dostali aj dospeláci. Mali o jednu disciplínu viac a to Špekáčkový aport. Na 1. Kráľovskom víkende sme boli svedkami, že traja súťažiaci psíci špekačku naozaj doniesli svojmu majiteľovi a až na jeho dovolenie ju zožrali. Na dnešnom víkende sa tento husársky kúsok nepodaril nikomu. Či už boli všetci takí hladní, alebo pažraví, všetci špekačku najskôr zožrali, až potom prišli k majiteľovi. Ak by táto súťaž spočívala v rýchlosti prehltnutia celej špekačky, rozhodne by to vyhrala Great. Tá špekačku zhltla v kuse na jedno preglgnutie. Ale potom to pokazila tým, že namiesto behu k majiteľovi sa pustila do skúmania okolia, či nenájde niečo po predchádzajúcich súťažiacich. A majiteľ sa mohol pretrhnúť v snahe Great privolať. Nuž prázdny žalúdok je veľký pán.

  

Už tradične sa všetci účastníci pustili aj po šľahačkovej stope. Niektorí trošku ohŕňali nos nad tým, že šľahačka je iba sprejová. No hádam ju pre maškrtníkov nebudem šľahať ručne? Tu sa konečne presadila aj veteránka Afrika. Stačilo to síce len na druhé miesto, ale predsa to bola disciplína, kde netreba takú fyzickú kondičku ako pri aporte a privolávaní. Tam na omladinu už Afrika nestíha. Zvíťazila Great, ktorej sa tento víkend mimoriadne darilo. Asi si zobrala príklad od Havany, ktorá vyhrala čo sa dalo na 1. Kráľovskom víkende.  

 

   

Privolávanie na rýchlosť sa nefotilo ľahko, ale predsa aspoň pár záberov je použiteľných:

 Francia Cortina Britany Fidži

Výsledky súťaží dospelákov:

  Šľahačková stopa: Špekačkový aport Najrýchlejšie privolanie
1. miesto GREAT BRITAIN Kráľovská stráž CORTINA Kráľovská stráž GREAT BRITAIN Kráľovská stráž
2. miesto AFRIKA Gora Monte GREAT BRITAIN Kráľovská stráž CORTINA Kráľovská stráž
3. miesto CORTINA Kráľovská stráž FRANCIA Kráľovská stráž FIDŽI Kráľovská stráž

     Absolútnym víťazom sa stala GREAT, ktorá si z víkendu odniesla tri medaile - 2 zlaté a 1 striebornú. Rovnako tri medaile získala aj Cortina, ale nemali už taký vzácny lesk - 1 zlatá, 1 strieborná a 1 bronzová. Dúfame, že na jarnom Kráľovskom víkende v roku 2011 sa strážnici posnažia ešte viac a oberú nás o všetky ceny, ktorých bude opäť bohato.

Pred večerou sme ešte urobili radosť deťom, ktoré tiež chceli súťažiť so psíkmi a vymysleli sme 2 disciplíny. Prvou bolo predvádzanie psíkov v kruhu ako na výstave. Tu si cenu odniesla Evička Gergelová. Oficiálne síce prišla s rodinou Francie, ale keďže Franciu predvádzala mladšia slečna Gergelová, Evička si zapožičala Afriku. Bola to najťažšia úloha, pretože Afrika sa nedá na vodítku zobrať nikomu. Zdá sa, že dieťaťu Afrika nechcela pokaziť radosť a tak svedomito kráčala v kruhu, hoci sa pri tom tvárila patrične utrápene.

Druhou disciplínou pre deti bola úloha - privolať cez celé ihrisko na maškrty čo najviac psíkov. Túto disciplínu vyhrala Evka od Brittany, lebo tej sa síce nepodarilo privolať vlastného psa, ale privolala celé Trio Black (Afriku, Cortinu a Fidži). Dobrý výkon.
Fotografi, čo ste robili, keď s deťmi v súťažiach nemáme žiadnu fotku???

V nedeľu sme sa venovali tréningu cvikov poslušnosti, nácviku skupinky na bonitáciu a rôznym spôsobom odloženia všetkých psov. Bola radosť pozerať, ako sa všetkým darilo.

Najväčšiu radosť mala asi opäť Evka od Brittany, ktorej sa podarilo zaujať Trio Black povelmi "štekaj". Štekanie na povel miluje hlavne Afrika, ktorá to dokáže robiť kedykoľvek a akokoľvek dlho. Je veľmi hrdá na to, že to vie a pri každej príležitosti sa tým predvádza. Cortina sa nechce nechať zahanbiť no a Fidži zas nesmie chýbať nikde, kde sa ponúka maškrta. Ešteže tam Brittany mala svoju paničku, inak by asi ostala na ocot.

Pre Trio Black prišli najkrajšie chvíle na konci víkendu, keď sa mohli dosýta vylietať, vyblázniť a vyváľať v tráve. Do naháňačky sa pridala aj Great. Dúfame, že sa všetkým na víkende páčilo a že na jar sa zídeme v oveľa väčšej zostave.

3. Kráľovský víkend bude pravdepodobne v marci 2011 opäť neďaleko Považskej Bystrice v nádhernom horskom prostredí

Tešíme sa na všetkých Kráľovských strážnikov a našich priateľov a priaznivcov.

 

späť na akcie

hlavná stránka