Fotoalbum - Gdynia 2014


Gdynia je mesto na severe Poľska, na brehu Baltického mora. Je to neďaleko Gdaňska, Intuitívne som tušila, že tam niekde je aj ďalšie známe poľské mesto Sopot, známe hlavne hudobnými súťažami. Až na mieste som sa dozvedela, že Gdynia, Gdaňsk a Sopot tvoria oficiálne tzv. Trojmesto.

Gdyniu sme navštívili začiatkom marca 2014, keď sme sa tam vybrali za fešákom pre našu Cortinu, aby s ním mala krásne šteniatka. Všetko sa podarilo a to nielen Cortine,a le aj jej dcére Fidži a tak začiatkom mája 2014 obe privedú na svet šteniatka po majestátnom psovi - Ironovi Chatka Zielarki.

Ironova majiteľka nám poskytla komfort svojho domova. Fidži to poňala maximalisticky a nazízala aj do taniera, či sa jej niečo neujde.

Hoci bol začiatok marca a poloha celkom na severe Európy predznačovala skôr zimu, počasie bolo celkom príjemné i keď vietor dosť ľadový. Nemohli sme si nechať ujsť prechádzku po pobreží s výhľadom na otvorené more. V prístave boli historické lode, či už plachetnice, alebo riadne vojnové.

Priamo v meste je na pobreží tzv. mestská pláž, kde sa Cortina a Fidži vybláznili v piesku, počúvali sme škriekajúce čajky a pozorovali sme v diaľke plávajúce obrovské lode. Veľmi zaujímavý zážitok v relatívne chladnom počasí. Tuším sa mi to páčilo viac, než za horúcich letných dní, keď sú na plážach tlačenice a hlava je na hlave.

      

A čerešničkou na torte bola kaviarnička pri pláži, kde majú veľkú návštevnosť aj mimo letnej sezóny. Sú tam zvyknutí na to, že ľudia chcú aj pri kávičke a koláčiku posedieť na terase a hľadieť na more. Každý hosť preto vyfasuje 2 deky. Jednu pod zadok a druhú na seba, aby nepremrzol. Super servis.

V Gdyni je aj významný vojenský prístav. Keď sme sa tam išli pozrieť, práve mali nejaké "helikopotvorové" cvičenie. Lietali nám priamo nad hlavami a zlaňovali posádku na vojenské lode. Zaujímavé pozorovanie.

Každá zábava sa raz skončí a tak sme sa chtiac-nechtiac museli vydať na cestu domov. Dnes už naisto vieme, že sa nás domov vracalo oveľa viac. O koľko, to sa ukáže po pôrode Cortiny a Fidži.

Už teraz sa tešíme na budúcich poľsko-slovenských krásavcov a krásavice.

 návrat na úvod do fotoalbumu

hlavná stránka