Výsledky výstav

Národná výstava psov - Ostrava  9. 4. 2006
posudzoval Vladimír Adlt

Výstavu v Ostrave sme poňali trošku ako výlet, čo nám vďaka peknému počasiu naozaj vyšlo. Z Martina do Ostravy to nie je ani 150 km, takže aj pre chlpáčov cesta v pohode zvládnuteľná, aspoň si stihli trošku pospať.

Našim cieľom na tejto výstave bolo pre Afriku získať prvý CAC na šampióna ČR. Bol to taký test, že ak sa to podarí, tak sa šampionát ČR pokúsime splniť, ale ak by sme išli domov bez CAC, tak asi by sme český šampionát krásy nechali plávať. 
Drvivá väčšina výstav v ČR je totiž v širšom, či užšom okolí  Prahy a pre nás teda hooodne ďaleko.

Cortina bola v triede mladých v konkurencii 13 sučiek a tak sme si za cieľ dali známku výborná, s tým, že umiestnenie do V4 nás poteší. Fakt je, že teraz už tie výstavy neberieme tak vážne, pretože koľko rozhodcov, toľko názorov. Cortina je predsa len v triede mladých zatiaľ stále najmladšia a do komplexného vývoja jej ešte nejaký ten čas a skúsenosti chýbajú.

Nuž a ako to celé dopadlo?

Cortinka musela vo svojej triede na posúdenie čakať dosť dlho, lebo podľa abecedy boli všetky "A" a "B" pred nami.
Pozeranie zubov sme už mali v pohode natrénované, rôzne šmykľavé povrchy jej nerobia problém, tak sme nejaký konkrétny zádrheľ neočakávali. Rozhodca sa však snažil posudzovanie urýchliť aspoň tam, kde sa dalo a rozhodol sa, že najviac času ušetrí práve pri pozeraní zubov. Nie že by to odflákol, práve naopak, chcel si zuby pozrieť dôkladne, ale v tej rýchlosti nebral príliš ohľad na vek psov. Cortine dosť nešetrne chytil gamby a roztiahol, aby videl dozadu. Nebránila sa, zvládla to v pohode, ale ako sa neskôr ukázalo, nezabudla mu to. Počas celého čakania, kým prídeme na rad k stolíku, stála pekne, bola veselá.
Akonáhle sme predstúpili k stolíku a rozhodca prišiel ku Cortine, ukázalo sa, že zážitok so zubami sa jej vôbec nepáčil a snažila sa odstúpiť od rozhodcu čo najďalej, pritom sa vrtela, štrikovala nohami a stála celkom nepodarene. V takom "nevýstavnom" postoji sa ťažko robí posudok a Cortine z toho vyšlo, že má prestavaný zadok a zrazenú záď. Iné chyby jej rozhodca nevytkol, ale známku udelil "veľmi dobrú". Pri vyhodnotení našej triedy sám povedal, že jeho hodnotenie je veľmi prísne a podľa jeho vedome prísnych kritérií dal v triede mladých len 2 výborné, 7 veľmi dobrých a dokonca dve dobré. Niekoľko známok "dobrý" sa objavilo aj v iných triedach, dokonca aj v triede otvorenej, čo naozaj svedčí o tom, že pán rozhodca nikomu nič nedaroval.

V prípade Cortinky sme si cieľ teda nesplnili, ale zase sme sa poučili o tom, že nestačí psa naučiť, aby si v pohode nechal pozrieť zuby, treba ho ešte naučiť aj to, aby "pozerača zubov" nebral ako nepriateľa, ktorému sa treba pri každom ďalšom stretnutí vyhýbať.

Posudok:  9 mesačná správna fena, dobrý pohyb, sražená záď, dobré pálení, správny chrup, lehce převýšená, dostatečný hrudní prostor.

 

Afrika nastúpila v triede víťazov sama, pretože prihlásená konkurencia sa nedostavila. Rozhodca nás potešil vyhlásením, že v tejto triede vidíme skutočne CACovú suku, ktorá je triede šampiónov právom, pochválil jej stavbu kostry, príkladne rovný chrbát, kvalitu pohybu "zejména vzadu" a aj to, že je "velice dobře předvedena a předvádivá". Pri podávaní ruky mi povedal, že CAC neudelil preto, že je v to v triede šampiónov, lebo z toho si on ťažkú hlavu nerobí a spokojne udelí aj VD, keď pes na to v tej chvíli vyzerá, ale že Afrike CAC udeľuje preto, že jej kvality vyvážia aj to svetlejšie oko, ktoré má, a ktoré jemu dosť vadí.

V súboji o Národného víťaza dal potom práve kvôli Afrikinmu svetlejšiemu oku prednosť sučke z triedy otvorenej, ktorá síce tiež má dosť svetlé oko, ale bola plavej srsti a tam tie svetlejšie oči až tak nekričia.

My sme však odchádzali spokojní, s CACom vo vrecku, resp. na obojku.

CAC-ová medailička do zbierky CAC - kartička

Posudok:  3,5 ročná čierna fena s dobrým profilom hlavy, správny chrup, svetlejšie oko, príkladná chrbtová línia, výborný postoj a predvedenie, správny pohyb, obzvlášť vzadu.


Okrem výstavného "klání" sme mali ešte jeden príjemný zážitok. Stretli sme tam Artura, otca Cortinky a teda nášho "C" vrhu.
Artur v triede víťazov tiež získal titul CAC. Cortinka mala možnosť vidieť úspech svojich rodičov a má motiváciu, aby sa uberala v ich šľapajách. Spoločné fotky nájdete na stránke stretnutia vrhu "C".


Celkové výsledky prevzaté zo stránky ch. st. z Hrabovských stájí:

PSI

FENY

Třída mladých:

Třída mladých:

Jack z Páralovy zahrady - V1, CAJC 
Acer z Prorub - V2
Atti z Hrabovských stájí - V3
Artuš z Eliotova dvora - V4
Bary Ostravské hvozdy - VD
Bax z Krásného Botiče - VD
Jeremy Royal Safe - VD

 

   

Unie Gasko Prim - V1, CAJC
Brendy z Julinčina údolí - V2
Apolenka z Kraje vlka - VD3
Angie z Eliotova dvora - VD4
Asha z Eliotova dvora - VD
Athea z Eliotova dvora - VD
Bella Ostravské hvozdy - VD
Bora Ostravské hvozdy - VD
Cortina Kráľovská stráž - VD
Jessie z Páralovy zahrady - D
Bona Ostravské hvozdy - D

Mezitřída:

Mezitřída:

Andrew Alamo Negro - V1
Artuš Královské srdce - VD

 

 

Almera Mílas Moravia - V1, CAC
Avensis Mílas Moravia - V2
Axis Alamo Negro - V3
Blacky od Královského rybníka - V4
Alrisha z Úpatí Ondřejníku - V
Kelly Černá tečka - VD
Isabella od Červené skály - D

Třída otevřená:

Třída otevřená:

Bray-Bo Sideric Miks - V1, CAC, NV, BOB
Albert Astra Moldavia - V2
Barry z Pomezí - VD3
Archibald z Rajského kopce - D

Akira Zašovský květ - V1, CAC, NV
Dafneé Indiánska Maska - V2, R.CAC
Corry von Philippsdorf - V3
Adina Armadog - VD4
Anabela z Rajského kopce - VD
 

Třída vítězů:

Třída vítězů:

Artur z Duhového kopce - V1, CAC

Afrika Gora Monte - V1, CAC

naspäť na výstavy