Výsledky výstav

Národná výstava psov - Nitra 19.3.2006
posudzoval Tibor Havelka

Corálka a Cortina po skončení posudzovaniaVýstavu za našu výpravu začali svojím účinkovaním naše mlaďasky - Coral Sea a Cortina. Obe boli na výstavuMedaila pre Corálku prihlásené prvý krát, ale Corálka mala handicap v tom, že jej majitelia vystavovali psa prvý krát v živote. Navyše Corálka zatiaľ nepatrí medzi najposlušnejších juniorov. Všetko ju zaujíma, všade chce byť a poslúchať majiteľku je pre ňu až na druhom mieste. Preto bol papierový predpoklad, že Cortina získa lepšie umiestnenie. Nestalo sa tak. Teraz už vieme, že Corálka z celej výstavy poslúchala len 5 minút, ale bolo to presne tých 5 minút, ktoré strávila v kruhu a očarila rozhodcu natoľko, že jej udelil nielen V1, ale aj CAJC. Tento úspech zas očaril Coralkiných majiteľov a už si stihli preštudovať kalendár výstav na tento rok. Takže im gratulujeme a tešíme sa na ďalšie spoločné úspechy.

Posudok Corálka: Jemne modelovaná hlava, korektný chrup, dobrý hrudník, správne zaúhlenie, výborná v pohybe. V1, CAJC

Posudok Cortina: Jemne modelovaná hlava, dobré ucho, správny chrbát, dobre zaúhlená, výborná v pohybe, 
                              nie najlepšie predvedená. V2

  

Ako ďalšia z našej výpravy nastúpila do triedy šampiónov Afrika Gora Monte. Mala mimoriadne silnú konkurentku. Tí, čo sa orientujú vo svete hovawartov vedia o čom hovorím, keď poviem, že ňou bola Ayrin z Pomezí. Rozhodca obe označil za sučky veľmi vyrovnaných kvalít a keďže naša Afrika sa podstatne lepšie vyrovnala so šmykľavou kachličkovou podlahou, získala ocenenie V1, CAC. Splnila tým všetky potrebné podmienky pre udelenie titulu Slovenský Grand šampión. Máme z nej veľkú radosť. Keď sme si išli do výstavnej kancelárie pre medailu, dozvedeli sme sa zaujímavú vec: organizátor sa pomýlil pri zadávaní počtov medailí do výroby a zamenil počet potrebných CAC-ových za CAJC-ové a naopak. CAC-ové sa tak vyminuli už v sobotu, dostali sme na výber, že si môžeme zobrať medailu CAJC-ovú, alebo nič. Keďže medaila je skutočne krásna, zvolili sme CAJC-ovú. Podstatný je však posudok a kartička, ktorá jasne dokladuje to, že Afrika získala titul CAC.

Posudok Afrika:
Suka požadovanej sily, jemne modelovaná hlava, dobrý front, dobre zaúhlená, dobrá v pohybe. V1, CAC

Afrika a Ayrin Afrika sa škerí aj na šmykľavej podlahe. CAC-ová kartička Medaila pre Afriku

Ako dopadla Gaika v triede veteránov sa dočítate o riadok nižšie. Zatiaľ vám poviem, že po skončení posudzovania v kruhu sme si urobili niekoľko spoločných fotiek vo vonkajších priestoroch výstaviska, pretože bol krásny slnečný deň a v hale nebol dostatok svetla. Mali sme dosť voľného času, pretože sme chceli počkať na záverečné súťaže, v ktorých sa mala Corálka zúčastniť prehliadky sučiek s titulom V1, CAJC a výberu Najkrajšej mladej sučky. Corálka už v tejto súťaži bohužiaľ nepostúpila ani do užšieho výberu. To má za to, že sa ťahala na vodítku ako splašený kôň. Ešte musí potrénovať poslušnosť. Ako správni chovatelia sme čakali na túto súťaž spolu s Corálkou, aby sme ju pri prvej výstave podporili. Počas čakania a pri podrobnejšom štúdiu katalógu nám došlo, že Coralkinou prehliadkou v súťaži mladých sučiek naša účasť na výstave nekončí. Prečo? Čítajte ako si počínala na výstave Agaia Victoria Brunensis - čiže naša Gaia.

Pomedzi vystavovanie sme sa ešte stihli venovať záujemcom o plemeno hovawart. Corálka so svojou mamou Afrikou Corálka so svojou mamou Afrikou. Jedná má CAJC, druhá CAC, aspoň si nič nezávidia:-))) Afrika so svojimi krásnymi dcérami 
Naša výprva do Nitry čítala 4 psov a 5 ľudí. Chýba tu ten, čo práve fotí. Fotografi sa vymenili, takže ani majiteľ Coralky už nie je inkognito. Čo tam po ľuďoch, dôležité je, že zľava stoja: Corálka, Afrika, Cortina a Gaika.    

Gain životný úspech - pohár za tretie miesto v súťaži o Najkrajšieho veterána. Čestné koliečko veteránkyGaiku sme vzali so sebou na výstavu preto, že veľmi rada cestuje a vždy sa na výstavách rada predvádzala. V poslednom čase bývala viac doma, pretože prekonala opakovaný zápal maternice s následnými komplikáciami a tak niekoľko krát podstúpila narkózu. Už asi rok je v tomto smere v poriadku, aj keď šteniatka už mať nemôže. Vďaka Cortine je teraz aj Gaika temperamentná a plnohodnotne sa zúčastňuje na prechádzkových bláznovinách Afriky a Cortiny. Keďže dosiahla vek 8 rokov, prihlásili sme ju do triedy veteránov. Len tak, nech sa po čase opäť ukáže. Komentár pána rozhodcu nás mimoriadne potešil, keď vyslovene povedal, že Gaika predstavuje vzorového hovawarta vo veteránskom veku, jePosudzovanie v základnom kruhu vo výbornej kondícii, má krásny pohyb, kvalitné úhlenie, stále má kvalitné a silné zuby, hoci jeden jej už chýba (keďže sa jej zlomil, len pred 3 týždňami jej v narkóze vyberali koreň). No toľko chvály sme naozaj nečakali, ale rozhodne nás to tešilo.

Posudok Gaika:
Mohutná suka, silnej kostry, kvalitnej hlavy, už menej výrazne nosené ucho, silný chrup, pevný chrbát. Vďaka dobrému úhleniu a výraznej muskulatúre výborný pohyb. V1, Najkrajší veterán - 3.miesto

Ako som už písala vyššie, do kruhu záverečných súťaží sme išli najskôr kvôli Corálke, ale potom sme sa z katalógu dozvedeli, že bude aj súťaž o Najkrajšieho veterána, ktorej sa môžu zúčastniť všetci veteráni, ktorí na tejto výstave získali ocenenie V1. (CACy sa v triede veteránov už neudeľujú). Tak sme sa Významná je už len účasť v prehliadke na "zelenom koberci"potešili, že aj Gaika sa pôjde prebehnúť po zelenom koberci. V týchto typoch súťaží sa hovawarti na "pódiu" umiestňujú len veľmi zriedka, možno raz do roka jeden, alebo ani to nie. O to väčším prekvapením bolo, keď rozhodkyňa vyhlásila: "tretie miesto - hovawart".  Bola to skutočne obrovská radosť. Ja som bola určite vysmiata okolo celej hlavy. Gaia to brala s absolútnym kľudom angličana a s maximálnym sebavedomím sa vyhopla na pódium. Vždy sa veľmi rada fotila, keď zbadá foťák, alebo kameru, ihneď pózuje, akoby každý chcel fotiť len ju. Ani teraz sa nezaprela. Veď to na fotkách aj vidno. Už teraz sa tešíme na to, že snáď v niektorých kynologických časopisoch budú výsledky zo súťaží aj s fotografiami. Možno niektoré budú krajšie ako tie, čo sa podarilo spraviť nám. Toto pódiové umiestnenie treba brať predovšetkým ako úspech plemena hovawart medzi mnohými inými plemenami. Nás teší, že to reprezentovala práve Gaika.

Jedna póza pre časopisových fotografov. Časť účastníkov prehliadky najkrajších veteránov jednotlivých plemien 3. miesto pre Gaiku a obrovská radosť pre nás. 

Výsledky hovawartov sú na stránke ch. st. Alamo Negro

naspäť na výstavy