Výsledky výstav

Národná výstava psov - Banská Bystrica
7. 5. 2006
posudzoval Sándor Kocsis (Maďarsko)

Výstava v Banskej Bystrici sa už každoročne koná v krásnom prostredí kúpaliska Štiavničky. Vďaka vhodnému termínu - začiatok mája - zvykne byť aj počasie priaznivé. Tento rok síce občas trochu spŕchlo, ale boli to len malé prehánky, takže sa ani dáždnik neoplatilo otvárať. Hovawarty boli v kruhu posudzované ako prvé plemeno, tak nám ostalo veľa času na motanie sa po výstavisku.

Tejto výstavy sme sa opäť zúčastnili v plnej zostave, do partie nám chýbala len Corálka, ktorej sa cez pol Slovenska cestovať nechcelo. Zvlášť, keď vie, že o mesiac sa zase stretneme všetci spolu na výstave v Senci a v Nitre.

Všetky tri "dievčatá" sa prezentovali veľmi pekne, dokonca aj Afrika behala v kruhu veselá a vyškerená, krásne sa predvádzala, čo sa nám podarilo zachytiť aj na fotkách (nižšie).

Cortina už začína byť v kruhu "stará harcovníčka", už jej nerobí problémy ani pozeranie zubov. Ona by si dala za maškrtu asi aj koleno vŕtať. Vo výslednom poradí síce skončila až na treťom mieste, ale rozhodca povedal, že nemá žiadnu chybu, akurát je v tomto čase už viac vyvinutá vzadu ako vpredu. Časom sa to vyrovná a veríme, že bude kráčať v úspešných šľapajách svojej mamy Afriky.

    

Posudok Cortina: (V3)
11 mesačná suka, dobrej miery a stavby, typická sučka, výborná farba očí, dobré končatiny, dobrá kvalita srsti aj osrstenie, dobrá farba aj pigment, výborný pohyb


Afrika reprezentovala šampiónky ako jediná hovawartka. Víťazstvo bez súperov nie je až také potešujúce, viac nás teší, že sa pekne a s radosťou predvádzala.


Posudok Afrika: (V1, CAC)
4 ročná typická suka, veľmi dobrej miery, veľmi dobrá stavba, oči by mohli byť tmavšie, dobrý krk aj jeho stavba, výborný hrudník aj hĺbka, dobrá vrchná aj spodná línia, veľmi dobré zaúhlenie, veľmi dobré sfarbenie aj pigment, výborný pohyb.


V triede veteránov Gaika opäť ukázala, že hovawart ani po 8 rokoch nie je súci do starého železa, ale že dokáže získať nielen ocenenie V1, keď je v triede sám jediný, ale vie sa umiestniť aj medzi konkurenciou veteránov iných plemien. Na tejto výstave ušlo Gaike pódiové umiestnenie naozaj len o psí chlp. Z vybratých piatich najkrajších veteránov výstavy sa na stupne víťazov nedostala práve ona a afgánsky chrt. Spolu si tak mohli na konto úspechov pripísať 4.-5. miesto v súťaži o Najkrajšieho veterána Bystrice 2006. Na prvom mieste skončil Akita inu, na druhom Gordon seter a treťom White island terier. 

Ešte na vysvetlenie, prečo je medzi fotografiami aj CAC kartička: v triede veteránov sa titul CAC síce nezadáva, ale rozhodca sa rozhodol (veď od toho je asi rozhodca), že Gaika je taká krásna, že si CAC aj tak zaslúži. A tak sa mohli spolu s Afrikou promenádovať po výstavisku s medailami na krku.


Posudok Gaika: (
V1, CAC, 4.-5. miesto v súťaži všetkých plemien o Najkrajšieho veterána výstavy)
8,5 ročná, dobrá kondícia,  typická plavá suka, veľmi dobrá hlava, dobrá farba očí, dobrý krk, hrudník aj hĺbka, veľmi dobrá vrchná aj spodná línia, veľmi dobré zaúhlenie, výborný pohyb. 

Výsledky hovawartov sú na stránke ch. st. Alamo Negro


Po skončení posudzovania sme sa potulovali po výstavisku, obzerali stánky a iné psiská. Každú chvíľu nás niekto pristavil a chcel si psice odfotiť. Pri 45-om pózovaní už napadlo aj mne, že si ich môžem pekne spolu odfotiť. A tak majú na pamiatku fotku s neznámym pánom, ktorý bude mať vo svojej galérii fotku s našimi chlpáčkami.

     

Keď sme sa už chystali domov, odbehla som ešte kúpiť jednu úžasnú kefu na kvalitnú výstavnú úpravu. Kým som si ja vyberala, Gaika sa pobrala do vedľajšieho stánku, vybrala si tam obrovskú údenú maškrtu (vraj to bolo z býka), ľahla si im tam doprostred a obžúvala svoj úlovok. Má rozum, veď za taký úspech si odmenu zaslúži a ja som namiesto maškrty kupovala kefu. Tak sme jej kúpili zásobu tých býčích oných aj na domov. Nech si užije, keď jej to chutí. Však jej s tým Afrika a Cortina určite statočne pomôžu.

naspäť na výstavy